Završila četverodnevna fešta mladog kastavskog vina

7.10.2015

Nizom kulturnih i zabavnih događanja obilježena je od 03. do 05. listopada još jedna Bela nedeja, najveći kastavski blagdan, kastavska užanca i stoljetna tradicija. Uvod u slavlje bilo je otvaranje dviju izložbi - “Zvončari i tradicijske maske Europe” u Muzejskoj zbirci Kastavštine te “Podzemlje Šverde” u Speleogaleriji. U sklopu izložbe minijatura na Kastvu je izloženo četrdesetak jedinstvenih, isto toliko visokih, ručno rađenih figurica, autora Marine i Nikole Vrančić, a svoje su mjesto u odabranom društvu našli: Grobnički dondolaši, Griški krabunosi, Kukujanski, Zametski, Halubajski, Munski, Žejanski i zvončari kastavskega kraja, Sovinjski pusti itd.

Na “podzemno” su putovanje posjetitelje odveli članovi Speleološke udruge “Estavela”, koji su kroz izložbu “Podzemlje Šverde - deset godina speleoloških istraživanja” pokušali dočarati dio svakodnevice na Šverdi, lokalitetu na pola puta između Klane i Čabra.  

Dan uoči glavnog programa održano je otvorenje 17. izložbe vina na Trgu istarske vile. Naziv ovogodišnje izložbe bio je "Makini za kropit ruže". Kastavsko-grobnička kombinacija povezala je autohtonu kastavsku belicu s grobničkim specijalitetima, palentom i sirom. Da svečano otvaranje ne prođe bez pjesme pobrinula se Klapa “Skalin”, koja se potom preselila na Lokvinu, gdje je posjetitelje zabavljala zajedno s Klapom “Kamelija”, a svoj je doprinos dalo i KUD “Lanterna”. Na dvije pozornice, na Lokvini i Trgu Matka Laginje, za večernju su se feštu pobrinuli “D’Beni Band” i “Aurora”.

Unatoč ružnom vremenu, promenadni nastup Glazbenog društva Spinčići i Limene glazbe KUD-a Matka Laginja na samu Belu nedeju privukao je brojne posjetitelje. Svečanom otvorenju, u društvu kastavskog gradonačelnika Ivice Lukanovića, nazočio je i premijer Zoran Milanović. Uz Glazbeno društvo Spinčići i KUD Matka Laginje sudjelovali su: vatrogasna mladež DVD-a Kastav, mladi glazbenici ustanove I. M. Ronjgov, Ženski pjevački zbor KUD-a Učka, Čakavčići, Dorian Rubeša i zbor Osnovne škole Milan Brozović. 

Četverodnevna fešta zaključena je u ponedjeljak, otvaranjem “Mićega samnja” Dječjeg vrtića Vladimir Nazor. U popodnevnim su satima Kastavce i njihove goste zabavljali Klapa Nevera i Antonio Krištofić, a trodnevno su slavlje kraju priveli Mauro Staraj i “La Banda” na Lokvini, odnosno “Koktelsi”, koji su bili zaduženi za feštu na Trgu Matka Laginje.

Izvor: http://riprsten.com/