Antonjski rog

15.01.2016

Turistička zajednica Grada Kastva poziva vas u nedjelju, 17. siječnja 2016. u 17,30 sati u Kastav, Trg Matka Laginje, na priredbu Antonjski rog kojom započinje manifestacija Pust va Kastve 2016.

Vrijeme od blagdana sv. Antona (Antonje) do Pepelnice (Čiste srede) vrijeme je maškara. U čitavoj je Kastavštini, a i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru, sačuvana tradicija zvončara. Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće.

U Kastvu poklade (pust, maškare, karneval...) počinju na Antonju 17. siječnja. Puhanjem se u Antonjski rog najavljuju pusne nemotarije (pokladne ludosti), a na središnjem se gradskomu trgu okupljaju članovi svih kastavskih pusneh kumpanij (maškaranih družina) iz Jurčića, Trinajstića i Rubeša i predstavljaju svoj pokladni program, te Pusta (slamnatu lutku), kojega će uz prigodan program osuditi i spaliti na Pepelnicu.

U programu sudjeluju: Spinčićeva muzika, Pusni odbori Rubeši, Trinajstići  i Jurčići te voditeljica Nina Dukić Srok. Priredbu će svojom nazočnošću uveličati i gosti: Meštar Toni i aktualna kraljica Riječkog karnevala Stella Paris, Škoromati - zvončari iz Podgrada (SLO) i članovi Kulturno turističnog društva Topolc - grupa Šjme (SLO).

U suradnji sa udrugom Belica, za sve posjetitelje organizator je za goste pripremio kuhano vino. Od Antonje do Pepelnice u Guitar caffeu će biti moguće razgledati izložbu fotografija Arsena Miletića Jedan dan z Halubajci, te izložbu Darije Stipanić Facoli našeh zvončari.

Dođite i veselite se s nama - srdačno vas očekujemo!

Živio pust!