Djeca osudila Tučka Pljuvalicu

11.02.2016

Djeca Dječjeg vrtića Vladimir Nazor, već tradicionalno na pusnu sredu osudila su i zapalila mićega pusta, ove godine nazvanog Tučko Pljuvalica.

Povorka od pedesetak djece nekoliko minuta prije podna iz stare se gradske jezgre, uz ritmičan zvuk kojeg su mališani davali na improviziranim bubnjevima, spustila na Trg Matka Laginje.

Na čelu povorke bio je Tučko Pljuvalica, mali pust suočen s velikim optužbama. Tužitelj ga je prozvao da je djecu pljuvao i tukao, gurao, vukao, štipao i čupao, uzimao im igračke i okretao leđa, plazio jezik, grebao ih, grizao, lupao i bacao.

Ni iznimni napori koje je uložila braniteljica nisu pomogli. “Kriv je, kriv je” odjekivalo je Trgom Matka Laginje, a odmah zatim krenula je i pjesma. “Važgat ćemo ga, na drugi svet poslat, va dime će pasat” pjevali su mališani, a Tučko Pljuvalica, nakon što je dobio injekciju za smirenje, uistinu je otišao na drugi svijet.  

Kastavska tradicija paljenja mićega pusta stara je dva desetljeća. Osmislila ju je danas umirovljena odgajateljica i kastavska pjesnikinja Đurđa Grujičić.

 

Preuzeto s internet portala RI Prsten.