Održana press konferencija povodom Bele nedeje 2016.

30.09.2016


Bela nedeja, kastavski sajam višestoljetne tradicije i ove godine od 30. rujna do 3. listopada brojnim posjetiteljima nudi bogat kulturno-umjetnički i zabavni program uz široku gastro-enološku ponudu i neizostavno kušanje belice, autohtonog vina Kastavštine.
Bela Nedeja pod svojim nazivom objedinjuje sajam mladoga vina, prezentacije starih kastavskih zanata, sajam raznovrsnih roba, bogatu ugostiteljsku ponudu i zanimljiva kulturna događanja. Manifestacija oživljava kulturnu baštinu kraja: narodnu predaju, stare običaje, plesove, igre, zanate i druge tradicionalne pučke vrednote smještajući ih u suvremeni kontekst. Ovogodišnji kulturni program u organizaciji Turističke zajednice grada Kastva zadržat će svoj prepoznatljivi karakter uz uvođenje programskih i organizacijskih noviteta s ciljem dodatnog unapređenja ove jedinstvene manifestacije.

 
Novitete u ovogodišnjoj kulturnoj ponudi predstavlja program  ČA-čitalnica, nastavak novoga projekta koji je započeo povodom proslave 150 godina osnivanja Čitalnice, prve hrvatske čitaonice u Istri, na kojoj će pjesnici i gosti čitati tekstove na temu Malo smeha i vedrini od naše starini, a pratiti će ih gosti na harmonikama. U kulturno – umjetničkom dijelu programa svoje umijeće će po prvi puta predstaviti Harmonikaški orkestar Nike Polesa i tamburaški orkestar KUD-a Zametski koren. Kao još jedan istaknuti novitet, održat će se i Eko samanj na Lokvini, na kojem će svoje proizvode izlagati i prodavati certificirani eko proizvođači. 

Uz već tradicionalnu sajamsku ponudu robe široke potrošnje, domaćih proizvoda, rukotvorina, hrane i pića, posjetiteljima će se ponuditi šaroliki program kulturno-zabavnog karaktera: nastupi brojnih glazbenika, vokalnih skupina, klapa, kulturno umjetničkih društava i drugo: glazbeni sastavi, klape Kastav i Nevera, Antonio Krištofić, Glazbeno društvo Spinčići iz Kastva i njihovi gosti Limena glazba Zajednice Talijana Vižinada, Sopilaši ustanove I.M.Ronjgov, Ženski pjevački zbor Učka, pomladak DVD-a iz Kastva, Čakavčići i Zbor OŠ Milan Brozović Kastav, Folklorni ansambl Zora, radionica Zatancajmo potresujku na trgu Lokvina uz Trio Vox ali i po prvi put KUD Zametski koren i Harmonikaški orkestar Nike Polesa te riječki Tamburaški sastav Merak, otvorenje izložbi (18. izložba vina na Trgu istarske vile u sklopu koje će se održati Izložba golica, izložba Jama Strmac – podzemni biser Lipe u Speleogaleriji) te bogati program namijenjen najmlađima (otvorenje mićeg samnja Dječjeg vrtića Vladimir Nazor iz Kastva kojemu se ove godine pridružuju Dječji vrtići Poneštrica i Kockica, predstava za djecu Udruge za bolji svijet, Radionica za djecu Veli grozd,  nagradna igra Baloni, baloni). Svakako treba spomenuti i tradicionalnu samostalnu izložbu Saše Jantoleka Kastavskih 7 u Ateljeu Lokvina. Uz neizostavan religijski sadržaj u kastavskoj Crkvi sv. Jelene Križarice, i ove se godine nastavlja uspješna suradnja s drugim gradovima. Posjetiteljima će svoju gastro-enološku ponudu predstaviti gosti iz  Vinkovaca, a za sve znatiželjnike nedovoljno upućene u slavnu kastavsku povijest i tradiciju svoja će vrata otvoriti  Muzejska zbirka Kastavštine. Posljednjeg dana manifestacije bit će dodjeljene nagrada za najljepše uređenu okućnicu kao dio prethodno održane ekološko-edukativne akcije Volim Hrvatsku-volin Kastav.
Slavljena u čast mladoga vina, Bela nedeja povijesno-kulturni je događaj koji se u Kastvu pamti odvajkada. 

Osim njegovanja tradicijskih vrijednosti Bela nedeja na suptilan način pobuđuje svijest građana i posjetitelja o važnosti njegovanja, očuvanja i adekvatnog vrednovanja autohtone kulture, nasljeđa i povijesti kraja. Kao turistički proizvod pridonosi produljenju turističke sezone i obogaćenju kulturno-turističke ponude grada Kastva istovremeno stvarajući prepoznatljiv imidž destinacije i cijeloga Kvarnera. Kako bi se Bela nedeja približila i inozemnim gostima, program se prevodi na strane jezike, a Turistička zajednica grada Kastva kroz cjelogodišnju promociju grada Kastva kao destinacije predstavlja Grad kao tradicionalan, ali ipak drugačiji. Svojim bogatim i raznovrsnim kako dnevnim, tako i večernjim programom ovogodišnja Bela nedeja svakako će zadovoljiti želje brojnih posjetitelja, gostiju i turista svih uzrasta i ukusa, koji će joj se, vjerujemo, s veseljem i dogodine vratiti.

Posljednjih godina Bela nedeja sve više je posjećena i od strane domaćih i stranih turista,  što je svakako rezultat kontinuiranog rada turističkog ureda TZ grada Kastva na promociji Kastva kao destinacije privlačne tijekom cijele kalendarske godine. Upravo događanja koja se odvijaju u pred i posezoni  daju značajan doprinos povećanju ukupnog turističkog prometa i potražnje te time i povećanju smještajnih kapaciteta na području grada Kastva. Program Bele nedeje nastoji se prilagoditi osim, naravno, našim dragim posjetiteljima iz Kastva, Kastavštine i okolice, i domaćim i stranim turistima koji u to vrijeme borave na području Kvarnera, upravo iz razloga kako bi Bele nedeja s vremenom postala i jednim od glavnih motiva dolaska u destinaciju. U osmišljavanju program svakako treba težiti da se da naglasak na tradicionalno, a ipak prilagođeno svim potencijalnim skupinama posjetitelja.

Program Bele nedeje 2016. održava se uz potporu Hrvatske turističke zajednice.