Održan nastavak ČA-čitalnice u Gradskoj vijećnici

5.10.2016

Odbor za proslavu 150. godišnjice osnivanja Čitalnice i tri kastavske učiteljice koje su pokrenule projekt ČA-čitalnica , na inicijativu Turističke zajednice grada Kastva pozvale su ča-čitače na još jedno druženje pod nazivom Malo smeha i vedrini od naše starini, koje se održalo u gradskoj vijećnici Grada Kastva, 30. rujna 2016. s početkom u 18 sati.

Manifestacija je to kojom su odškrinuta vrata Beloj nedeji, a u tom svečarskom duhu Kastav, grad od Ča opet je ispunjen smijehom, radošću susreta, toplinom prisjećanja na minula vremena i velikane čakavske besedi: barda Berta Lučića, Franje Šepića Bertina i drugih autora „keh više ni“, ali i onih koji danas čuvaju to dragocjeno naslijeđe.

Svoje su autorske ili prikupljene i za tisak priređene tekstove nadahnuto čitale Cvetana Miletić, Vlasta Sušanj Kapićeva, Jadranka Cetina te Ivan Rudanović Mali Kosićev, a u izvrsnoj interpretaciji pridružili su im se s različitim tekstovima Gordana Kovačević, Milica Tuševljak i mladi Sven Sušanj, učenik Prve sušačke gimnazije.

 Za odličnu se atmosferu dodatno pobrinuo devetogodišnji Dorian Rubeša koji je sa svojim nonotom, Danilo Hrvatin pokazao veliki talent na harmonici, na oduševljenje publike koja je te večeri do kraja ispunila gradsku vijećnicu burno pozdravljajući mladog sopca, ali i svaku smešicu koju su čuli u izvedbi izvrsnih, jako dobro raspoloženih ča-čitača.

Ča-čitalnica je tako u vrlo kratko vrijeme dobila velik broj poklonika koji nisu štedjeli pohvale ovoj inicijativi. No više od samih riječi govorila su nasmijana lica, koja su nakon održane ča-čitalačke večeri ispunila staru Lokvinu.

 

Proslava 150. godišnjice održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH kolinde Grabar Kitarović, Gradskog vijeća Grada Kastva, Ministarstva kulture, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Foto: TZ Grada Kastva