Održan znanstveni skup u povodu 150. obljetnice osnutka Čitalnice

4.11.2016

Kao središnja točka programa proslave, 27. i 28. listopada održan je međunarodni ZNANSTVENI SKUP U POVODU 150. OBLJETNICE OSNUTKA ČITALNICE U KASTVU u prostoru Gradske vijećnice Grada Kastva. Znanstveni skup održao se u suradnji sa Zavodom za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci.

Otvorenju održanome 27. listopada prisustvovali su članovi Organizacijskog odbora, gradski vijećnici Grada Kastva istarski župan Valter Flego, župan PGŽ Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, izlagači na znanstvenome skupu, ostali uzvanici i gosti.

U sklopu otvorenja znanstvenog skupa predstavljena je KNJIGA POČASNIH GOSTIJU s članskim iskaznicama, u koju su se upisali svi sudionici i gosti, a bit će dio protokola Grada Kastva.

Nakon toga održana su dva plenarna izlaganja akademika Petra Strčića i dr.sc. Maje Polić.

Drugi dan Znanstvenog skupa započeo je polaganjem vijenca na grob prvoga predsjednika kastavske Čitalnice Vjekoslava Vlaha na Gradskom groblju Kastav.

Program znanstvenog skupa nastavio se kroz 20 znanstvenih izlaganja stručnjaka iz Hrvatske, Slovenije, Poljske i Mađarske. Obuhvatnija izlaganja sudionika Znanstvenog skupa bit će objavljena u Zborniku kastavštine čiji se tisak planira u 2017. godini.

 

Foto: RiPrsten i Grad Kastav