Obilježena prva godišnjica osnivanja Urbane aglomeracije Rijeka

29.11.2016

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke prigodnim je izlaganjima obilježena prva godišnjica osnivanja Urbane aglomeracije Rijeka, odnosno obljetnica potpisivanja Sporazuma o suradnji na izradi i provedbi strategije razvoja urbane aglomeracije Rijeka koje su potpisale sve članice Aglomeracije.

Urbana aglomeracija Rijeka je prva urbana aglomeracija u Hrvatskoj ustrojena odlukom ministra Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dana 21. rujna 2015. godine. Grad Rijeka je prvo urbano središte koje je u veljači 2015. godine okupilo čelnike susjednih gradova i općina s ciljem formiranja Urbane aglomeracije Rijeka (UA Rijeka), a temeljem pozitivnih odluka svojih predstavničkih tijela sudjelovanje u Urbanoj aglomeraciji Rijeka prihvatili su Grad Rijeka, Grad Kastav, Grad Kraljevica, Grad Opatija, Općina Čavle, Općina Klana, Općina Kostrena, Općina Lovran, Općina Mošćenička Draga i Općina Viškovo. 
 
Grad Rijeka, kao središte Urbane aglomeracije, pruža podršku radu tijela kroz Ured Urbane aglomeracije u Odjelu za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem. 
 
Događaju su prisustvovali čelnici gradova i općina uključenih u Aglomeraciju: gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović, načelnik Općine Čavle Željko Lambaša, načelnik Općine Klana Matija Laginja, načelnica Općine Kostrena Mirela Marunić, zamjenik načelnice Općine Viškovo Denis Mladenić, načelnik Općine Lovran Alen Sanković i zamjenik načelnika Općine Mošćenička Riccardo Staraj.

Također, bili su prisutni i članovi tijela Urbane aglomeracije Rijeka, ostali predstavnici uključenih gradova i općina te pozvani gosti.

Urbana područja u Europi postala su pokretači gospodarskog razvoja i suočavaju se s ekonomskim, okolišnim, klimatskim, demografskim i socijalnim izazovima. Svojim razvojem moraju upravljati putem strategija i imaju mogućnost financiranja aktivnosti putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam), mehanizma koji je dio nove politike Europske komisije kojom se dodatno jačaju urbana područja u svrhu gospodarskog rasta i povećanja kvalitete života na urbanom području. Urbana aglomeracija Rijeka će tako dijeliti 345 milijuna eura iz europskih fondova s ostalih šest urbanih područja u Hrvatskoj. Urbanoj aglomeraciji Rijeka, temeljem natječaja kojeg je provelo Ministarstvo regionalnog razvoja,  pripada okvirno 50 milijuna eura.

 
Točne upute o načinu povlačenja sredstava očekuju se uskoro, a za sada je utvrđeno da će Urbana aglomeracija Rijeka za sve projekte dobiti 75 posto sufinanciranja od strane EU fondova. 
 
Gradonačelnici i načelnici Opatije, Kastva, Kraljevice, Mošćeničke Drage, Lovrana, Viškova, Klane i Kostrene i Čavli su, sukladno svojim prostornim planovima i strateškim dokumentima, isticali teme, projekte i programe bitne za njihov daljnji razvoj te su složeni „paketi“ projekata za realizaciju kroz Urbanu aglomeraciju.

 
Pregovori s nadležnim ministarstvima su još u tijeku, a do kraja godine mora biti definiran akcijski plan s popisom projekata uz iznose financiranja do 2020., o kojem će odlučivati svi članovi aglomeracije. Tek tada će točno biti definirani projekti koji će se realizirati kroz Aglomeraciju.