Sanda Šogolj proglašena "Kastavkom godine"

13.02.2017

U punoj Gradskoj vijećnici u petak 10. veljače održano je okupljanje Kastavki i Kastavaca mjeseca u 2016. godini. Svi dobitnici ovoga priznanja, između sebe su tajnim glasovanjem, za Kastavku godine izabrali Sandu Šogolj.

Inicijativu Kastavac mjeseca pokrenuo je gradonačelnik Grada Kastva Ivica Lukanović na početku 2015. godine te je od tada proglašeno 8 Kastavki i 16 Kastavaca mjeseca, svih dobnih skupina. Njen cilj je da se svakog mjeseca promovira jedna osoba koja se na neki način posebno istaknula ili svojim svakodnevnim radom čini razliku.

“Odlučili smo u jednom ležernom tonu promovirati one koji se ističu doprinosom zajednici. Nadam se da će ova nepretenciozna, mala titula ostaviti jednu pozitivnu sličicu u vašim životima i da ćete je se uvijek rado sjećati,” poručio je kastavski gradonačelnik Ivica Lukanović i čestitao okupljenima.
Okupljene je pozdravio i Andy Cech, koji je osvojio titulu Kastavca godine za 2015. godinu.

 

Sanda Šogolj radi kao odgojiteljica u Dječjem vrtiću Vladimir Nazor Kastav i dobitnica je nagrade za najuspješnije odgojno- obrazovne djelatnike Primorsko- goranske županije, koja se dodjeljuje povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja, 5. listopada. Svojim radom na brojnim projektima i humanitarnim akcijama trudi se omogućiti sretno odrastanje malih Kastavaca, upoznavajući ih s tradicijom našeg kraja.
“Jako sam ponosna jer se moj rad prepoznao. Ja sam dugogodišnji djelatnik u vrtiću, mentorica sam godinama. Sretna sam i ponosna jer se prepoznaje rad i upornost koju sam imala svih ovih godina. Zaljubljena sam u svoj posao, a i kćer mi je krenula tim stopama pa sam zbog toga jako sretna,” rekla je Kastavka 2016. godine.
 

Novitet na ovogodišnjem izboru Kastavca godine bio je uvodni film o svim Kastavcima koji su u protekloj godini proglašeni “Kastavcima mjeseca”.

Film autora Matea Jurčića možete pogledati na https://www.youtube.com/watch?v=5GObJ_7ysmo

 

Svi “Kastavci mjeseca” u 2016. godini

Kastavac siječnja bio je Robert Mavar - Robo, Pusni gradonačelnik u 2016. godini te inicijator brojnih "Jurčićeveh" aktivnosti. 

Titulu “Kastavac mjeseca” u veljači je osvojio Dorian Benković, najuspješniji kastavski sportaš 2015., košarkaš KK Kastav, koji je pozvan na pripreme za hrvatsku kadetsku reprezentaciju.

Nina Jugo bila je Kastavka ožujka. Nina je talentirana mlada plesačica s osvojenim medaljama na svjetskim i državnim prvenstvima. 

U travnju se laskavom titulom okitila Corina Kukurin, svestrana studentica forenzike, trenutačno na studiju u Amsterdamu. Corina volonterski već dvije godine, uz profesoricu Maju Bačić Ostović, vodi Debatni klub Osnovne škole “Milan Brozović”. 

Kastavacem svibnja proglašen je Valter Kršulja dugogodišnji darivatelj krvi, koji je 14. svibnja prošle godine darovao dragocjenu tekućinu jubilarni stoti puta.

Lipanj je dao još jednu “Kastavku mjeseca”, a ta je čast pripala Eriki Žikić, mladoj atletičarki koja je skokom u dalj postala viceprvakinja Hrvatske na prvenstvu za mlađe kadete i kadetkinje, a nedavno i državna prvakinja u kategoriji mlađih juniorki.

Filip Konić bio je Kastavac srpnja. Maturant Gimnazije Andrije Mohorovičića je jedini bez greške u Primorsko-goranskoj županiji riješio ispit A razine iz matematike na državnoj maturi.

Saša Matovina, umjetnički voditelj muške i ženske klape Kastav koja je 12. kolovoza osvojila prvu nagradu žirija sa skladbom Zalud pismu pivan na 23. Festivalu zabavne glazbe Melodije hrvatskog juga- Opuzen 2016., je Kastavac kolovoza.

Kastavac rujna je Ivan Jelenčić koji je u kolovozu postao dio Kluba 100 kapi darivanjem krvi po stoti puta.

Poznati kastavski pjesnik Zvonko Turak bio je Kastavac studenog. Zvonko je nedavno objedinio svoj dugogodišnji rad u zbirku “Va Kastav gren sad svoj”. Osim jedne od kastavskih himni- “Frane Merikan”, u zbirci su se našle i brojne na MIK- u nagrađivane pjesme.


Kastavac prosinca je boćar, kapetan BK Kastav Kristijan Mulac, koji je u prosincu 2016. godine na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske održanom u Rijeci okrunio svoju karijeru naslovom prvaka Hrvatske u disciplini Pojedinačno- klasično.