Promocija filma "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014." u Gradskoj vijećnici Grada Kastva

3.03.2017

U ponedjeljak 6.03.2017. u  Gradskoj vijećnici Grada Kastva (Trg Lokvina) s početkom u 19,00h održat će se promocija filma "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014." autorice Tatjane Udović mag. cult.

Film "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014." snimljen je s ciljem obuhvaćanja same srži ritualne prakse Halubajskih zvončara, odnosno – ophodom Halubajskih zvončara po selima njihovoga  kraja.

"Da bi se u potpunosti shvatila kulturološka važnost Halubajskih zvončara na području Halubja, Primorsko-goranske županije, ali i cijele Hrvatske, ukazala se potreba za snimanjem filma  u kojemu je proučeno održavanje tradicije Halubajskih zvončara s fokusom na njihov tradicionalni ophod“, piše Sanja Puljar D'Alessio, doc. dr. sc.

Baveći se antropološkim izučavanjem ritualne prakse Halubajskih zvončara pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, na kulturalnim studijima, ustanovljeno je da, iako su Halubajski zvončari zapaženi na karnevalima, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, tek je lokalno stanovništvo upoznato sa zvončarskim ophodima, koja predstavljaju samu srž zvončarske užance. Stoga je upravo kroz film "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014." Tatjana Udović mag. cult. tu "srž" nastojala približiti široj javnosti radi promicanja kastafske ali i hrvatske  kulture.

S obzirom na značaj i važnost filma  "Obahajanja Halubajskeh zvončari 2014." za područje Kastavštine, Grad Kastav je sudjelovao u sufinanciranju filma.