Održano službeno proglašenje “27 susjedstava” u sklopu Rijeka 2020 - EPK

27.03.2017

U petak 24. ožujka u gradu Krku održano je službeno proglašenje 27 zajednica koje su putem javnog poziva za iskaz interesa odabrane sudjelovati u "27 susjedstava", jednom od sedam programskih pravaca u sklopu Rijeka 2020 - Europske prijestolnice kulture. Za jedno od susjedstava odabran je i Grad Kastav sa svojom povijesnom gradskom jezgrom.

Programski pravac "27 susjedstava" ima za cilj osnaživanje lokalnih zajednica kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti i povećanje kulturnih sadržaja. Organizirat će se umjetnička događanja, edukacijske aktivnosti, različiti kulturni programi te ostali sadržaji od interesa za lokalnu zajednicu.

Susjedstva predstavljaju timovi, koji će biti educirani kako bi mogli kvalitetno osmišljavati i provoditi projekte i programe, uključivati članove lokalne zajednice te surađivati sa sličnim zajednicama u inozemstvu. Kroz "27 susjedstava" formirat će se neformalna mreža aktera u kulturi, a svaka od uključenih zajednica ostvarit će suradnju s po jednom zajednicom iz svake od zemalja članica EU.

Finale čitavog programa dogodit će se u 2020. kroz "Festival susjedstava" na kojem će lokalne zajednice javno predstaviti sebe, svoj rad i svoja međunarodna partnerstva.

Nakon pozdravnih govora u kojima su se obratili okupljenima predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, pročelnik UO za kulturu sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić, gradonačelnik Grada Krka Dario Vasilić, direktorica društva Rijeka 2020 Emina Višnjić i gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel održan je kratki umjetnički program u kojem su sudjelovali razni izvođači iz odabranih susjedstava, a pod redateljskom palicom Jorgea Correa Bethencourta.

 

27 odabranih susjedstava su:

Gorski kotar i zaleđe: Gornji Kuti, Fužine, Brod na Kupi, Delnice, Gomirje, Mrkopalj, Matulji, Čavle, Jelenje;
Otoci: grad Krk, grad Cres, otok Unije, otok Rab, Malinska, Vrbnik;
Rijeka i obala: Pehlin, Sveučilišni Kampus, Drenova, Turnić- Mlaka, Škurinje, Lovran, Opatija, Kastav, Kostrena, Praputnjak, Novi Vinodolski, Crikvenica.

 

Foto: Rijeka 2020 - Port of Diversity