Grad Kastav u Ludbregu upisan na krugove zemaljske

3.04.2017

U subotu 1. travnja, proslavljen je Dan centra svijeta i 876. rođendan Ludberge, vinogradarke koja je protjerala nečastivog iz grada tako da je drvenim križem udarila tako silno da je na drugoj strani našeg planeta nastao južnopacifički otok Antipodes.

Upravo je ta točka u Ludbregu na središnjem gradskom trgu određena kao centar svijeta, a od nje su opisani krugovi zemaljski na čijim obodima su smještene velike svjetske metropole. Zanimljivo je da se na istoj zračnoj udaljenosti od Ludbrega nalaze Beč i Budimpešta (225 km), Pariz i Atena (1.100 km) ili npr. London i Istanbul.

Grad Ludbreg svake godine u goste poziva i nove gradove prijatelje čija se pločica postavlja na krugove zemaljske na središnjem ludbreškom gradskom trgu. Ludbrežani su ove godine u goste pozvali Grad Kastav, koji je tako, posebnom „poveljom o prijateljstvu“ potpisanom od strane gradskog notara, postao novi grad prijatelj Centra svijeta.

U svečanom programu koji su pripremili organizatori, Grad Kastav predstavila je ženska klapa Kastav i članovi Udruge Belica, a sudjelovale su i ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg koji su izveli pretpremijeru scenskog prikaza Legende o Ludbergi. Predstavile su se i povijesne postrojbe dosadašnjih gradova prijatelja – Husarske garde Varaždin, Križevačke djevojačke straže i Zrinske garde Čakovec uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra grada Ludbrega.

- Na današnji dan Ludberga je svojom dobrotom protjerala Nečastivog, protjerala zlo, netoleranciju i nerazumijevanje iz našeg grada i već skoro 900 godina Ludbreg uživa u blagostanju, razumijevanju i dobroti. Ludbreg je Centar svijeta jer je Ludberga svojim kopljem protjerala zlo na drugu stranu zemaljske kugle u Antipodravinu tzv. otok Antipodes i na današnji dan nastojimo podsjetiti da je Ludbreg ne samo centar Hrvatske nego cijelog svijeta. Drago nam je da je danas Kastav naš grad prijatelj. Prijateljstvo traje dug niz godina kroz našu udrugu vinara, ali siguran sam da će današnji dan predstavljati novi iskoraku u druženju ne samo gadova nego i udruga. Kastav i Ludbreg imaju što pokazati jedni drugima. Kastav je turističko mjesto, a i Ludbreg nastoji razvijati turizam kao svoju sve dohodovniju i važniju granu pa se nadam da ćemo imati priliku surađivati – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

– Vrlo smo ponosoni da smo službeno povezali Kastav i Ludbreg. Priča je počela s vinarima. Oni brzo nađu priliku za druženje i vinari Treseka i naše udruge Belica su najzaslužniji da smo priču produbili i nastavili suradnju gradova. Predstavili smo se primorskom klapskom pjesmom, a članovi udruge Belice ponudili su naša vina i delicije. Danas smo nastavili lijepu priču koja ima svijetlu budućnost i bit će prilike za različite zajedničke programe i aktivnosti. Postoji zanimljiva legenda u Kastvu. Nekad ispred crkve, odakle je prekrasan pogled na Učku i Kvarnerski zaljev, stajala je ploča na kojoj je zapisano da je Kastav nastao četiri godine prije stvaranja svijeta. Ali veseli nas da je isto tako pisalo da će Kastav nadživjeti svijet za četiri godine pa pozivam sve da pri kraju svijeta dođu u Kastav pa ćemo se zajedno nauživati bar još četiri leta – pozvao je zamjenik gradonačelnika Kastva Dean Jurčić.

Gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić i zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić prigodnim riječima obratili su se prisutnima te potom potpisali svojevrsnu „povelju o prijateljstvu“ - „TESSERAM HOSPITALEM CUM ALIQUO FACERE LUDBREG – KASTAV“ kojom „Z namjerom dobrih ljudi grada Ludbrega i grada Kastva vu subotu od 1. travnja mjeseca, 2017. leta, pak za navek dok bu sveta, ludetva i pravoga vina, dopuštaju vse pravice, slobode i nakane Pajdaštva“. Gradski notar uručio je Kastavcima posebnu povelju o prijateljstvu dvaju gradova, izvršen je upis u „Knjigu građana Centra svijeta, a potom u krugove centra svijeta postavljena je pločica s natpisom „Kastav 200 km“, koja eto govori da je Kastav od centra svijeta udaljen točno 200 km.

 

Foto: TZ Grada Kastva; www.varazdinske-vijesti.hr; aktualno.hr