Jelenina 2017. - Hodeć po Loze i Lužine

19.05.2017


Turistička zajednica grada Kastva i Planinarsko društvo Viškovo, uz licencirane vodiče Hrvatskog planinarskog saveza, 20. svibnja 2017. po treći će put organizirati  pješačku šetnju ''Hodeć po Loze i Lužine'' obilježavajući time Jeleninu, dan koji se svečano slavi. Okupljanje će biti u 9,00 sati na Trgu Matka Laginje ispred stare Gradske lože.


Pješačka šetnja u dužini 10,24 kilometra i trajanju od 2 sata i 50 minuta prolazit će kroz predjele šuma Loza i Lužina. Uz uspon na vrh Stanić, ujedno i  najinteresantniju  razglednu točku, pješačka staza prolazit će i dijelom Eko staze Loza, uz lovačku kućicu Zvirić, cestom Breza – Brajani, te obilaskom napuštenog sela Cari i triju odmorišta – Stanić, Spinčićev breg i Belićev breg. 
Svim sudionicama će (bez plaćanja kotizacije) biti osigurana okrijepa. Također, sudionicima se preporuča nošenje visoke čvrste obuće i štapova za hodanje.


Turistička zajednica i Grad Kastav prepoznali su atraktivne krajolike i očuvanu prirodu Kastva kao nedovoljno iskorišteni turistički resurs, te poduprli projekt Udruge umirovljenika i starijih osoba, ''Šećimo po Loze i Lužine''. Kao rezultat potonje suradnje, uz sredstva iz donacija AED-a, proizašle su tri uređene šetnice kroz Lozu i Lužinu otvorene 2005. godine povodom Svjetskoga dana pješačenja. Naime, manje je znano kako je Kastav nekada bio polazište odnosno cilj Europskog pješačkog puta E-6, koji je vodio do Švedske, no prekinulo ga je stvaranje državne granice sa Slovenijom.