Najavljen program 26. Kastafskog kulturnog leta

27.06.2017

Na press konferenciji koja je održana danas, 27. lipnja, u Kastvu, najavljen je službeni program 26. KASTAFSKOG KULTURNOG LETA te svečano otvorenje zakazano za petak, 30. lipnja.
Festival su najavili gradonačelnik Grada Kastva, Matej Mostarac, predsjednica Udruge Kastafsko kulturno leto, Helena Ninković Budimlija, koordinator programskog pravca 27 susjedstava u sklopu projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“, Zoran Krušvar te producentica festivala Kastafsko kulturno leto, Jelena Milić.

Program 26. KKL-a započet će 30. lipnja u 20 sati svečanim otvorenjem na Trgu Matka Laginje uz prigodni nastup Glazbenog društva Spinčići, Ženskog pjevačkog zbora „Učka“ i  Plesne grupe „Flame“, nakon čega će uslijediti zajedničko fotografiranje u foto kutku 26. KKL-a. Službeni festivalski program, u 21 sat na Crekvini otvorit će predstava Njuške, redatelja Matka Raguža, nastala u produkciji Teatra EXIT.
 

Helena Ninković Budimlija, predsjednica Udruge istaknula je da sa zadovoljstvom kao nova predsjednica Udruge sudjeluje u predstavljanju ovogodišnjeg izdanja festivala vjernim posjetiteljima i posjetiteljicama, ali i onima koji će to tek postati - Sigurna sam da će program zadovoljiti potrebe, želje i ukuse raznovrsne publike te kako će se na pravi način obilježiti 26. izdanje ovog poznatog festivala koji je već postao tradicija i dio trajne kulturne ponude Kastva, čitave Županije, ali i šire. Program ovogodišnjeg festivala nudi šarenu žanrovsku lepezu te razne umjetničke forme i sadržaje, a traje od 30. lipnja do 25. kolovoza, kada će, već tradicionalno, Kastafsko kulturno leto zatvoriti popularni Čansonfest. Pozvala je sve da postanu gošće i gosti Kastva i Kastafskog kulturnog leta te uživaju na prelijepim kastavskim pozornicama u bogatom i prije svega kvalitetnom kulturnom programu.

 

Gradonačelnik Grada Kastva, Matej Mostarac podsjetio je na početke Kastafskog kulturnog leta, tradiciju festivala, bogatu produkciju kulturnih sadržaja u Kastvu te je istaknuo važnosti Kastafskog kulturnog leta za Kastav. Poželio je Kastafskom kulturnom letu još mnogo uspješnih festivalskih sezona i nastavak plodne suradnje s Gradom. Izrazio je zadovoljstvo što je povijesna jezgra grada Kastva postala dijelom programa Europske prijestolnice kulture, velikog i važnog projekta za regiju, ali i čitavu zemlju - Povijesna jezgra postala je jedno od 27 susjedstava u istoimenom programskom pravcu Europske prijestolnice kulture i Grad Kastav te Kastafsko kulturno leto kao inicijatori kandidature za sudjelovanje aktivno će sudjelovati u provedbi aktivnosti projekta, istaknuo je Mostarac.

 

Zoran Krušvar, član tima EPK i Koordinator za Rijeku i obalu na programskom pravcu 27 susjedstava istaknuo je zadovoljstvo zbog ulaska Kastva u programski pravac 27 susjedstava. Naglasio je kako mu je drago što na taj način Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture surađuje s festivalom koji ima ovako dugu i uspješnu povijest kao Kastafsko kulturno leto. Posebno se osvrnuo na program Ritam dvorišta koji se odvija unutar KKL, a koji, kako ističe Krušvar može poslužiti upravo kao primjer aktivnog uključivanja zajednice u kulturne sadržaje, što je jedna od namjera programskog pravca 27 susjedstava. Izrazio je nadu kako će do 2020. godine lokalni tim iz Kastva razviti još čitav niz projekata i programa koji će dodatno povezati, aktivirati i uključiti lokalnu zajednicu.

 

Jelena Milić, producentica Festivala istaknula je kako se ponosi sudjelovanjem na ovom važnom projektu koji traje već više od četvrt stoljeća te istaknula - Voljela bih istaknuti kako je ovogodišnji program kreiran na način da svatko može pronaći ponešto za sebe. Želimo pokazati da brinemo za naše goste, ali i naše susjede i potruditi ćemo se biti najbolji domaćini publici i izvođačima koji će to svojim izvedbama vratiti na najbolji mogući način. Također, ove ćemo godine ponuditi zaista posebnu atmosferu prelijepih kastavskih pozornica, kvalitetan kulturni sadržaj i posebno prijateljsko okružje. To su stvari po kojimo želimo biti prepoznati i to su festivalski trendovi koje želimo slijediti pa čak i diktirati. Uključili smo u čitav koncept i edukacijsku komponentu te participativan sadržaj gdje publika, ali i čitava ova naša kastavska zajednica aktivno djeluje. Upravo s takvom premisom i vođeni idejama o potrebi razvijanja lokalne publike i općenito lokalne zajednice, pristupili smo i izgradnji priče oko sudjelovanja u projektu Rijeka 2020, a programski pravac 27 susjedstava bio je idealna platforma za to jer i svojom ''ideologijom'' prati spomenutu ideju. Naš projekt Ritam dvoriša savršeno se uklopio kao jedna od aktivnosti inicijative povijesne jezgre Grada Kastva, jednog od 27 susjedstava. Nadam se kako će se naša suradnja biti uspješna i da će rezultirati očitim pozitivnim pomacima u društvu.

Sve informacije mogu se pronaći na http://www.kkl.hr/

Program 26. KKL-a http://www.kkl.hr/program/