Institut za javne financije objavio je istraživanje o proračunskoj transparentnosti

5.07.2017

Institut za javne financije objavio je još jedno istraživanje o proračunskoj transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica, a predstavljeno je u utorak 04.07.2017. godine u Zagrebu. Grad Kastav nalazi se među 38 najtransparentnijih gradova.

Iako se proračunska transparentnost jedinica lokalne samouprave mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim web stranicama iz godine u godinu popravlja, prosječna ocjena njihove transparentnosti još uvijek je tek trojka. 

I dok je gotovo polovica lokalnih jedinica objavila veći broj dokumenata nego u prošlom ciklusu, te je broj gradova koji je za svoju proračunsku transparentnost zaslužio 'peticu' sa 25 narastao na 38, još uvijek je preveliki broj izrazito netransparentnih lokalnih jedinica. Tako čak četiri grada – Gospić, Imotski, Valpovo i Vrgorac, i čak 39 općina od studenog prošle godine do ožujka ove godine nisu objavili niti jedan traženi proračunski dokument, a još sedam gradova (Beli Manastir, Kutjevo, Otok, Petrinja, Pleternica, Senj i Vodnjan) i čak 50 općina su objavili samo po jedan. 

Kao što je navedeno, prosječna ocjena za proračunsku transparentnost gradova, županija i općina je 3,1, što je napredak s obzirom da je prosjek u prvom istraživanju bio 1,8, a u drugom 2,4. Najtransparentnije su se u ovom ciklusu pokazale županije, sa prosjekom od čak 4,6, što znači da su od mogućih pet, objavile 4,6 tražena proračunska dokumenta. Čak 14 županija objavilo je svih pet dokumenata (godišnje izvršenje proračuna za 2015.; polugodišnje izvršenje proračuna za 2016.; prijedlog proračuna za 2017.; izglasani proračun za 2017. i proračunski vodič za građane za 2017.), pet županija je objavilo četiri dokumenta, a jedino je Požeško-slavonska županija objavila samo dva dokumenta. Gradovi su također dosta dobri, sa prosjekom 3,7. S 38 gradova ”odlikaša”, navodi se u analizi, velika je i razlika u postotku gradova i županija s objavljenih pet dokumenata (30 naprema 70%). Gradovi su prosječno najtransparentniji u Krapinsko-zagorskoj (4,6) i Brodsko-posavskoj (4,5), a najnetransparentniji u Ličko-senjskoj (1,8), Požeško-slavonskoj (2,2) i Osječko-baranjskoj (2,6) županiji.

 

Cijeli članak može se pročitati na http://www.gradonacelnik.hr/zupanije-najtransparetnije-peticu-za-proracunsku-tra...

Više informacija: http://www.ijf.hr/transparentnost/?params_1=transparentnost