Kastavac mjeseca srpnja – Damjan Grbac

14.08.2017

Kastavac mjeseca srpnja je Damjan Grbac, kastavski glazbenik koji u svijet glazbe ulazi s 12 godina kada počine svirati klarinet u Glazbenom društvu „Spinčići“. 2005. godine počinje učiti svirati kontrabas.

Usavršavao se kod priznatih hrvatskih glazbenika kao što su bas gitarist Henry Radanović, gitaristi Darko Jurković Charlie, Spartaco Črnjarić i američki jazz pijanist Joe Kaplowitz. Pohađao je „Jazz kamp Kranj“ školu u nekoliko navrata gdje je usavršio svoje znanje kod vrlo cijenjenog kontrabasiste Aleša Avbelja te drugih poznatih glazbenika poput Primoža Grašiča, Marija Mavrina, Emila Spanyia te jazz-legende Boška Petrovića. Diplomirao je s najboljom ocjenom jazz trogodišnju akademiju u Trstu „Giuseppe Tartini“, te završio i drugi stupanj, odnosno petogodišnji Konzervatorij. Bavi se autorskim i pedagoškim radom.

Kao višegodišnji član upravnog odbora i Predsjednik Glazbenog društva „Spinčići“ vodio je organizaciju raznih festivala i koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Nizozemskoj. S Glazbom je organizirao više godina i Međunarodni festival puhačkih orkestara „Kastav 1999.-2008.” koji je svake godine okupljao više od 150 sudionika, te mnogobrojnu publiku koja je to pratila.