II. ČA-čitalnica - ponovljeni poziv

31.08.2017

Poziv na natjecanje u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavskom narječju

 

II. ČA–čitalnica

 

Drage čuvarice i čuvari miloga nam ČA!

Podsjećamo na II. ČA-čitalnicu, natjecanje u interpretativnom čitanju čakavske besedi, s naglaskom na promjeni roka za prijavu i datuma natjecanja.

Ovisno o broju prijavljenih, prednatjecanje će se održati 22. rujna 2017., dok će se natjecanje održati 23. rujna 2017. u prostoru Gradske vijećnice u Kastvu. Rok za slanje prijavnica pomiče se na 15. rujna 2017.

Druga ČA-čitalnica ima jednake postavke: čitaju se isključivo čakavski prozni tekstovi u svim idiomima koje je ČA utisnulo u našem užem i širem zavičaju. Uvodimo i neke novosti: uz postojeće nagrade publike i povjerenstva dodjelit će se posebna nagrada za najbolje ostvarenu temu ovogodišnjeg natjecanja a to su Užanci.  Ne mislimo tu samo na tekstove koji opisuju značajna događanja oko Bele nedeje, Matejne, Božića, Uskrsa te dana kada našim krajem zavlada Pust (Iako nam, naravno, slobodno čitajte i o njima!), nego i na sve one dijelove ljudskoga življenja nekada i sada: radove u polju i oko kuće, odlazak u lov, ribolov, priprema drva za ogrijev, briga oko vinograda i vina, obiteljska okupljanja, ukratko sve ono što je činilo i čini naše živote sadržajnim i ispunjenim i što stvara jedinstvenu sliku ovoga podneblja.

Zajednički smo utvrdili da je malo čakavskih proznih tekstova, stoga se okušajte kao istraživači baštine, ali i tekstopisci, pri čemu su nam jednako važni i tekstovi naših odraslih ča-poklonika, ali i onih kojima želimo ostaviti čakavski jezik u naslijeđe.

Veselilo bi nas da i ove godine iznenadite raznolikim tekstovima i unaprijed se veselimo međugeneracijskom druženju i rezultatima vašega istraživanja, stvaranja i vježbanja.

 

Podsjećamo na osnovne postavke natjecanja:

a) Natjecatelji, tri kategorije:

1. učenici od 1. do 4. r.

2. učenici od 5. do 8. r.

3. natjecatelji od 15. g. naviše  

 

b) Nagrade

Za svaku kategoriju dodjeljuje se nagrada povjerenstva najuspješnijem čitatelju/ici (ukupno tri nagrade), po jedna nagrada publike za svaku kategoriju (dakle, tri nagrade) te jedna posebna nagrada povjerenstva najboljem čitatelju/ici za najuspješnije ostvarenu ovogodišnju temu ČA-čitalnice, Užanci u svakoj kategoriji (tri nagrade ukupno).

 

c) Rokovi prijave i održavanja prednatjecanja i natjecanja

Prijave za natjecanje primaju se do 15. rujna 2017. na neki od sljedećih načina:

- slanjem prijavnice na e-mail ca.citalnica.kastav@gmail.com ili poštom na adresu Grad Kastav, Zakona kastafskega 3,  51215 Kastav, s naznakom PRIJAVNICA ZA II. ČA-čitalnicu ili

-  osobnim dolaskom u ured Grada Kastva ili u ured Turističke zajednice u Kastvu gdje se može ispuniti prijavnica ili

- telefonskim putem: 091/720 14 17 (Dragica Stanić).

 

Važno je istaknuti da osim prijavnice treba priložiti kopiju odabranog teksta za čitanje ili ga ponijeti sa sobom i predati prije početka natjecanja! 

Natjecanje će se održati 23. rujna 2017. u Vijećnici Grada Kastva (Trg Lokvina). Planirano je da se učenici od 1. do 8. razreda natječu u prijepodnevnim satima (predviđen početak u 9 h), a učenici srednjih škola i odrasli u poslijepodnevnim satima (predviđen početak u 17 h). Ovisno o broju prijavljenih, postoji mogućnost održavanja prednatjecanja 22. rujna 2017.

 

Detaljan hodogram i ostale obavijesti bit će objavljeni na stranicama Grada Kastva do 20. 9. 2017.

 

U privitku se nalazi Pravilnik za natjecanje u interpretativnom čitanju proznih književnih i neknjiževnih tekstova na čakavskom narječju ČA–čitalnica i Prijavnica za natjecanje.

I opet, pozivamo izvorne, ali i neizvorne govornike da nam se pridruže, jer čakavsko je srce veliko i ima ga dovoljno za sve!

Radujemo vam se!

 

Autorski tim:                                                                                   

Dragica Stanić                                                                                 

Karmen Šimetić

Dubravka Uroda