Predstavljanje zavičajne slikovnice i susjedstva Kastav

4.06.2018

Pozivamo Vas u ponedjeljak 04.06.2018.g. pod Gradsku Ložu gdje će se s početkom u 18 sati održati predstavljanje zavičajne slikovnice "Zgubjena pupica" te nastavak programa na Crekvini uz nastupe polaznika Glazbenog odjela OŠ Milan Brozović i likovne radionice pod vodstvom priznatih kastavskih umjetnika Željana Pavića I Saše Jantoleka.

Zavičajnu slikovnicu „Zgubjena pupica“ (legenda o Crekvini) autorice Dragice Stanić predstavit će  recitalom djeca iz DV Vladimir Nazor Kastav, odgojna skupina Pužići, područni odjel Halugica Spinčići kao i nanicu, uglazbljenu na istarskoj ljestvici, skladatelja Smiljana Grbca.  Likovni radovi  iz slikovnice bit će izloženi pod Volticun, a ilustrirala su ih djeca s odgajateljicama Sanjom Brajković i Petrom Dragičević Jelenčić.

Slikovnica je pisana čakavskim narječjem, akcentuirana je i sadrži sažetak na književnom jeziku (Dubravka Uroda, prof.) te prijevod na engleski jezik (Euroway strani jezici d.o.o., Kastav). Pjesma-nanica i tekst iz slikovnice snimljena je u Music atelier David, Rijeka i bit će postavljena na web stranicama: www.cakavcica.com i www.kastavzavičaj.wordpress.com. Objavu slikovnice sufinancirao je Grad Kastav, a izdavač je Udruga Čakavski senjali Kastav.

Kroz staru gradsku jezgru prema Crekvini bit će izloženi likovni radovi učenika OŠ Milan Brozović i polaznika DV Vladimir Nazor. Predškolci DV Vladimir Nazor Kastav i učenici OŠ Milan Brozović,  Kastav stvarali su likovne radove s ciljem i motivom očuvanja i upoznavanja čakavske riječi kao jednog od identiteta Kastavštine, upoznavanje kraja u kojem živimo. Kreativno dječje stvaralaštvo rezultiralo je izložbom dječjih radova na otvorenom, koja u najljepšoj varijanti prikazuje gledatelju bogatu i snažnu jezičnu kulturnu baštinu Kastva.

Na Crekvini će biti upriličen nastup polaznika Glazbenog odjela OŠ Milan Brozović u Kastvu te likovne radionice pod vodstvom priznatih kastavskih umjetnika Saše Jantoleka i Željana Pavića.

Navedena događanja održavaju se u okviru projekta 27 susjedstava, Rijeka EPK 2020.