Svečano obilježen Dan Grada Kastva

7.06.2019

Na Dan Grada Kastva, u četvrtak, 6. lipnja 2019. godine, u 19 sati pod Gradskom Ložom održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su ovogodišnjim laureatima uručene nagrade i priznanja. Svečanosti je prisustvovao veliki broj uzvanika, državnih i lokalnih dužnosnika, Kastavki i Kastavaca, a sjednicu je u ime domaćina Gradskog vijeća Grada Kastva, otvorio predsjednik Zemir Delić. U ime gradova i općina Primorsko-goranske županije prisutne je pozdravila načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, dok se u ime predstavnika gradova i općina koji dolaze iz različitih krajeva Lijepe naše prisutnima obratio gradonačelnik Grada Vrgorca Ante Pranić. U ime Primorsko-goranske županije prigodnim riječima obratio se pročelnik Ureda županije Goran Petrc.

Sukladno Odlukama Gradskoga vijeća proglašeni su ovogodišnji laureati:

Nagrada Grada Kastva za 2019. godinu uručena je Jadranki Cetini za doprinos u očuvanju jezične i nematerijalne kulturne baštine te razvoj kastavskog odgoja i obrazovanja. OPG-u Dejan Rubeša dodijeljena je Nagrada Grada Kastva za 2019. godinu za očuvanje i razvijanje vinogradarske i vinarske tradicije Kastavštine. Nagrada za životno djelo uručena je velečasnom Franji Jurčeviću za dugogodišnji rad, snažnu osobnost, pristupačnost i volju da služi svojim sugrađanima.

Uvod u svečanu Sjednicu bio je nastup Glazbenog društva Spinčići na Trgu Matka Laginje, dok je Svečanu sjednicu svojim nastupom uveličala ženska Klapa Kastav.

Istoga dana, predstavnici Grada, ustanova i udruga položili su vijence na gradskome groblju i Banovom križu, a u crkvi sv. Jelene križarice održana je sv. Misa.