OTVORENA EE GALERIJA

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0pt 5.4pt 0pt 5.4pt; mso-para-margin:0pt; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

Grad Kastav i program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska), u zgradi gradske uprave, otvorili su u utorak 25. siječnja 2011. godine EE galeriju.

 

EE Info galerija mjesto je gdje svi građani mogu pogledati informativno-edukativne postere koji uključuju i informacije o provedbi projekta „Sustavno gospodarenje energijom“ (SGE) u Gradu Kastvu. Također, mogu uzeti i informativno-edukativne brošure.

 

Prilikom otvaranja, gradonačelniku Ivici Lukanoviću svečano je uručena Energetska povelja gradonačelnika i župana Republike Hrvatske potpisana od tadašnjeg gradonačelnika, a trenutnog zamjenika gradonačelnika Grada Kastva, Deana Jurčića.

 

Energetska povelja je deklaracija kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana Grada Kastva. Potpisivanje Energetske povelje prvi je korak u provedbi projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE projekt). Upravo taj korak učinio je 2008. godine gradonačelnik Dean Jurčić.

 

Grad Kastav se aktivno uključio u provođenje projekta „Sustavno gospodarenje energijom“ (SGE) potpisivanjem Pisma namjere s UNDP-om u prosincu 2009. godine. SGE projekt je dio nacionalnog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj (EE projekt) koji već više godina zajednički uspješno provode UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

 

Dotični projekt usmjeren je na zgrade u vlasništvu Grada, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj razini. Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente, potrošnje energenata, kao i smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i poduzetništva.

 

U SGE projekt uključeni su objekti poput gradske uprave Grada Kastva, dječjeg vrtića „Vladimir Nazor“ Kastav, osnovne škole „Milan Brozović“ Kastav, sportske dvorane, društvenih domova i slično.

 

Grad Kastav nastoji svojom aktivnošću pružiti pozitivan primjer te motivirati građane i poslovne subjekte da i sami počnu efikasno koristiti energiju.