"Kastvu s ljubavlju", Klapa Sv. Juraj i Tamburaški orkestar HRT-a

KLAPA SVETI JURAJ

<?xml:namespace prefix = o /> 

Klapa „Sveti Juraj“ - Hrvatske ratne mornarice osnovana je početkom 2001. godine s ciljem predstavljanja Oružanih snaga RH na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu i danas djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske.
Klapu prvenstveno obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama MORH-a, državnih institucija Republike Hrvatske, kulturnih manifestacija, Katoličke crkve u Hrvata, braniteljskih udruga itd.
Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada državnih i crkvenih institucija, udruga proizašlih iz domovinskog rata i drugih. Neka od njih su:

 

-         nagrada (osvojeno zlato) na internacionalnom festivalu u Boleslawiecu (Poljska) 2002. god;

-         zlatna plaketa s kadenom Mare nostrum Croaticum 2005. godine za iznimno očuvanje i promicanje nacionalnog, kulturnog, povijesnog i vjerskog dobra hrvatskog naroda u svijetu;

-         nominacija za diskografsku nagradu Porin 2005. u kategoriji klasične glazbe za najbolju izvedbu većeg komornog sastava, komornog ili simfonijskog orkestra ili zbora skladbom Ave Maria;

-         srebrena kula Cambi (druga nagrada publike) na večeri „Kaštelanski đir“ 2005.

-         zlatna plaketa Pelerinage Militaire International - PMI u povodu 50. obljetnice Međunarodnog susreta vojski svijeta u Lurdesu, za izniman doprinos i sudjelovanje u internacionalnom programu 2008. godine;

-         pozlaćeni povijesni grb grada Skradina - 1. nagrada stručnog ocjenivačkog suda za najbolju izvedbu izvorne klapske pjesme na 29. susretu dalmatinskih klapa u Skradinu 2008.

-         Grand prix - festivala zabavne glazbe Split 2009. i treća nagrada stručnog ocjenjivačkog suda u suradnji s Ðanijem Stipaničevim za pjesmu mali Paškin.

-         nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i nagrada za najbolju dalmatinsku pismu na internacionalnom „Marko Polo festivalu pisme i vina“ u Korčuli 2010, za pjesmu „Zapivaj klapo moja“.

 

Od mnogih nastupa izvan domovine (Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija, BiH, Crna Gora) izdvajamo nastup Klape u NATO bazi u Monsu i u Bruxellesu u centru zapovjedništva za Europu, te nastup na 11. europskom festivalu muških komornih zborova koji se održao u Mađarskoj u Pećuhu.


U suradnji sa Hrvatskom maticom iseljenika klapa „Sveti Juraj“ - HRM je bila domaćin Prvog susreta klapa hrvatskog iseljeništva u domovini koji je održan u Kaštel Starom 1. srpnja 2006. i na kojem su nazočile klape hrvatskog iseljeništva iz čitavog svijeta.


Klapa „Sveti Juraj“- HRM je i sudionik klapskog spektakla „Klape u areni“ 2007. i 2008. godine u Puli, a kao poseban gost sudjelovala je na svečanom koncertu Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2007. u KD „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu.


Pjevači klape „Sveti Juraj“ - HRM su: Hrvoslav Kužić, Marko Bralić, Domagoj Žanić, Darko Tranfić, Ivica Kuzmanić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić i Ignacio Tranfić, a umjetnički voditelj je prof. Mario Božić.

 TAMBURAŠKI ORKESTAR HRT-a


Tamburaški orkestar Hrvatske Radiotelevizije utemeljen je 1941. godine kao profesionalni ansambl tadašnje Radio-stanice Zagreb. U svojemu dugogodišnjem djelovanju s nakanom sustavne brige za folklorno nasljeđe, Orkestar predstavlja hrvatsku narodnu glazbu u emisijama Hrvatskog radija i Hrvatske televizije te na koncertima i festivalima. Ovaj ugledni ansambl s velikim uspjehom pronosi našu glazbenu kulturu po svim kontinentima. Repertoarni izbor Orkestra ponekad se odmiče od temeljne namjene tradicijske tambure predstavljajući ju kao suvremeno glazbalo na kojemu se jednako nadahnuto izvode popularne zabavne i klasične skladbe, operne arije, vječne melodije, originalna djela pisana za tamburaški orkestar i stari hrvatski napjevi. Pomlađen i osposobljen za najsloženije umjetničke zahtjeve, Orkestar sastavljen od majstora solista od godine 1985. djeluje pod umjetničkim vodstvom prof. Siniše Leopolda.

 

Skladatelj, glazbeni pedagog, dirigent i publicist Siniša Leopold (1957.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje djeluje kao viši predavač od 1985. godine. Posebno se posvetio folklornom glazbenom izrazu i radu sa tamburaškim orkestrima. Jedan je od autora prvog udžbenika za tambure (1992.), a napisao je i knjigu Tambura u Hrvata (1995.). Njegove skladbe i glazbene obrade nezaobilazan su dio repertoara mnogih ansambala i orkestara, a svoj rad on i dalje usmjerava prema promicanju glazbenih izričaja na području orkestralne tamburaške glazbe. Autor je filmske i scenske glazbe te dobitnik mnogobrojnih uglednih nagrada i priznanja (godišnje nagrade HRT-a, godišnje Nagrade za kulturu grada Samobora, diskografske nagrade Porin, za doprinos u kulturi Redom Danice Hrvatske sa likom Marka Marulića, Zlatne Arene za filmsku glazbu itd.).