Stefan Milenković u Kastvu: “Priča o tangu”

ArsTango je projekt organizacije Arsana iz Ptuja i vrsnih akademskih solista jazz i klasične glazbe, koje povezuje ljubav prema temperamentnoj argentinskoj glazbi. Grupa najviše izvodi tango nuevo legendarnog Astora Piazzolle, skladatelja i virtuoza koji je zaslužan za popularizaciju i evoluciju tanga, ali se na njihovom repertoaru nalazi i stari hitovi tanga vieho. Surađuju sa međunarodno poznatim i renomiranim solistima.Marko Hatlak karizmatični je slovenski koncertni harmonikaš već poznat hrvatskoj publici svojim nastupima sa sastavom Funtango, a o violinistu Stefanu Milenkovichu ne treba puno riječi - sebe definira kao modernog nomadskog renesansnog čovjeka spartansko-hedonističkih uvjerenja….

Tango se od svojih početaka do danas razvio u socijalno kulturni fenomen, koji pored glazbe i plesa uključuje i poeziju, filozofiju, jednom rječju - način života. Iz bordela popeo se na koncertne podije diljem svijeta. Posljednjih godina doživljava snažno oživljavanje i planetarnu popularnost.
No, pored te većini poznate, svjetlije strane, projekt Priča o tangu kroz tango želi upozoriti na kaotično društveno stanje nemilosrdnog tvrdog kapitalizma te ukazati na svjetlost koju nudi umjetnost, kreativnost te društvena osviještenost i kritičnost.<?xml:namespace prefix = o />

Vrhunski gostujući solisti – iako po godinama mladi – vrlo zreli umjetnici i na svojim instrumentima međunarodno priznati glazbenici snažnih osobnosti, povest će vas od starog Tanga Vieha iz gostionica i bordela do Tanga Nueva - klasičnog suvremenog tanga… Konceptualno osmišljen odabir glazbe nastale u posljednjih stotinu godina izražava ljubav, strah, mržnju, apokaliptično stanje sve do meditativne atmosfere. Zato očekujte puno temperamenta, snažnu dinamiku i naboj!

U ovom glazbeno-scenskom eksperimentu uz strastvenu glazbu, ples i priču doživjet ćete i atmosferu milonge a karizmatičnog violinista Stefana Milenkovicha otkrit ćete u novoj ulozi u kojoj ga poznaju samo neki – kao pasioniranog tanguerosa!
Jer, kako Stefan sâm kaže: “Za mene je tango strast, ali i način života: elegancija, žar, razmena energije, muzika, pokret… U tangu je ezoterična, energetska komunikacija između ljudskih bića dovedena do neverovatnih visina - a ja lično mislim da kroz upoznavanje tanga kao plesa veoma brzo shvatite i da ste bolje upoznali sami sebe“.

Više na www.kkl.hr

         
   Marko Hantak