Tisućiti »CABAres, CABArei« na Crekvini

Tisuću posjetitelja, uz tisuću upaljenih svijeća i upaljača, u petak je zabilježeno na još jednoj milenijskoj fotografiji poznatog fotografa Šime Strikomana . Povod je bila 1000. izvedba kazališnog hita »CABAres, CABArei« Zijaha Sokolovića , koji svoju monodramu izvodi od 1992. godine, dakle punih devetnaest godina. Važan jubilej, koji doživi rijetko koja predstava, obilježen je u okviru Kastafskog kulturnog leta. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Nakon što je Strikoman s krana dao upute gledateljima kako bi milenijska fotografija ispala što bolje, publici se obratio glumac Zijah Sokolović koji je kazao da se predstava koju je izveo ne može ponoviti, pa će kao sjećanje na nju ostati fotografija kao trajna uspomena. A zatim je po tisućiti put krenula njegova monodrama s prvom rečenicom: »Država je organizirana sila za pokoravanje naroda u korist vladajuće klase«. 

Već od prve minute izvedbu sjajnoga Sokolovića pratio je smijeh iz gledališta. Predstava u kojoj Zijah Sokolović više od dva sata govori o državi, braku, krizi srednjih godina i starenju, ni ovoga puta gledatelje – njih tisuću – nije ostavila ravnodušnima. Kastavskom Crekvinom i je odjekivao smijeh, a Sokolović je upravo Kastav i ovu jedinstvenu pozornicu na otvorenom odabrao za proslavu važne obljetnice.

 

Preuzeto s http://www.novilist.hr/ (30.07.11.)